maandag 19 januari 2015

Bart De Wever draait door

Is er veel veranderd in mijn veiligheidsgevoel sinds de anti-terreur operatie in Verviers en Brusselse deelgemeenten afgelopen donderdag?  Nee en ja. Persoonlijk loop ik nog zonder vrees over straat. Anderen worden wel meer zenuwachtig bij die gedachte.

Om te beginnen mijn moeder. Die belt nu minstens twee keer per dag met de vraag of er niets is gebeurd, 'want het is oorlog. Die militairen lopen er niet voor niets. Staan ze niet bij jou? Voor niemand opentrekken hoor'.

Ze is 74, dus het is logisch dat ze bezorgd is. Maar, je kunt ook overdrijven in angst en zorg. In Rotterdam Delfshaven is ze meer omringd door moslims dan ik hier in Antwerpen centrum. Wie zegt mij dat een enkele Rotterdamse moslim ook niet bezig is een aanslag voor te bereiden? Die gedachte komt niet bij haar op. Ik houd er wijselijk mijn mond over.Wie ook zenuwachtig doet, is Antwerpens burgemeester Bart De Wever. Het is diezelfde De Wever die al twee jaar roept om de mogelijkheid militairen in te kunnen zetten. Hij heeft nu alsnog zijn zin.

Hij heeft gelijk in zijn stelling dat Antwerpen de volgende stad zou kunnen zijn waar een aanslag wordt gepleegd. Al is het maar vanwege de grote populatie orthodoxe joden die hier leeft. Dat de Antwerpse politie af en toe op zijn tenen loopt om de veiligheid in Antwerpen te waarborgen, geloof ik zonder meer ook.

Ik ben dan ook niet tegen de inzet van militairen op dit moment. Wel ben ik tegen de manier waarop De wever met veel bombarie de publiciteit ermee zoekt en er een slaatje uit lijkt te slaan. 'We zien de resultaten nu al. Maandag gaan de joodse scholen weer open.' Komaan Bart, doe effe rustig aan se. In Amsterdam was de joodse school afgelopen vrijdag ook gesloten na de gebeurtenis in Verviers. Die school is vandaag ook weer open en staan er militairen voor de deur? Nee Bart!

Ik las verder dat De Wever hoopt dat de militairen ook na 26 januari in Antwerpen blijven. Tot volgende week maandag geldt een verhoogde waakzaamheid in heel België. Daarna wordt de situatie weer herbekeken. Voor hoelang dan nog Bart? De globale terreurdreiging blijft nog wel even duren hoor Bart. Die is er al 14 jaar. Moeten we dan de komende 14 jaar militairen blijven posten bij joodse scholen en politiebureaus sluiten voor gewone burgers? Je weet immers nooit wanneer en waar die eventuele aanslag kan plaatsvinden. 

'We moeten niet denken dat een aanslag in Antwerpen nooit zou kunnen gebeuren.' Klopt, Bart! Maar, we moeten ook niet overdrijven in onze reactie op die dreiging. Eens moeten alle militairen toch weer terug in hun kazerne. Hoe sneller hoe beter. Het is slimmer om de Antwerpenaren te sensibiliseren dat ze hun ogen en oren openhouden en verdachte situaties melden, dan een schijnveiligheid te creëren met de inzet van para's. Uiteindelijk laten moslimextremisten zich daardoor echt niet afschrikken.

Dat is de niet zo leuke werkelijkheid die ook Antwerpens burgemeester toch onder ogen zou moeten zien.  

6 opmerkingen:

lebonton zei

de best gebruikte energie is die van opsporing.
de best werkende wetenschap is die van de acceptatie dat leven zonder risico ondenkbaar is.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Helemaal gelijk Ton. Je bent er trouwens razend snel bij!

lebonton zei

ik ging toevallig net naar de knoppen ;-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zolang je maar niet doordraait :-).

knutselsmurf zei

Natuurlijk loop je nog gewoon over straat. Hoeveel verkeersslachtoffers vallen er jaarlijks in Antwerpen ?
En hoeveel terrorismeslachtoffers ?
En waarom zouden ze jou iets aandoen ?

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Allemaal terechte vragen. Maak dat mijn moeder maar eens wijs.