zondag 25 januari 2015

Nieuwe reis begint alweer vorm te krijgen

Het is te hopen dat de Europese Unie nog intact is in mei na de toch wel nu al zekere zege van Syriza in Griekenland. De Europese leiders zullen vannacht in elk geval onrustig slapen. Waarom noem ik de maand mei? Dan ga ik weer op reis! Conditio sine qua non. Niet alleen afhankelijk van de toestand in de EU, maar ook van de vraag of ik dan al werk heb en zo ja of dan reeds op reis mag van die werkgever.

Ik kan met de voorbereiding van mijn reis echter niet tot vlak voor het moment van afreizen wachten en ben dus al een paar weken bezig. Alleen nog met het zoeken van interviewpartners. Een vlucht boeken, een trein boeken, een  hotel boeken. Dat gaat allemaal vrij vlot. Je moet het alleen niet één week van tevoren doen, wil je een beetje voordelig eruit springen met je budget. Mensen met een beperking vinden die mee willen werken aan je journalistiek project, daar gaat de meeste tijd inzitten.

Ik benader altijd als eerste organisaties die zich inzetten voor de doelgroep. Die hebben immers dagelijks contact met mensen met een beperking en zouden je dus verder moeten kunnen helpen. Valt tegen. In die zin dat sommige organisaties geen antwoord geven op je mail. Van een Sloveen of een Hongaar kan ik me nog voorstellen dat ze het Engels niet (voldoende) beheersen en daarom de mail maar deleten. Maar van een Oostenrijker mag je toch verwachten dat die een mail in het Duits kan lezen en beantwoorden?

Het eerste land waar ik beet had, was Slovenië. Anderhalve week geleden. Ik heb contact weten te leggen met een organisatie die op scholen lessen geeft over verkeersongelukken. De lesgevers hebben zelf ook allemaal een verkeersongeluk gehad en er één of andere beperking aan over gehouden. Het is weer eens een andere insteek voor een gesprek. Ik zal in mei met twee van die lesgevers kunnen spreken in Ljubljana.

Daarna reis ik door naar Boedapest. Daar heb ik gisteravond iemand bereid gevonden die mij gaat helpen zoeken met het vinden van gesprekspartners. Die iemand is de voorzitter van een Hongaarse vereniging voor mensen met een lichamelijke beperking. Ze vond mijn project 'very interesting'.

Maar, ik begin mijn  reis dus in Wenen en daar heb ik nog geen voet aan de grond weten te krijgen. Geen paniek, ik kan nog drie maanden zoeken. Voorlopig weet ik van twee van de drie geplande landen op mijn reis dat ik er niet voor niets naartoe ga.

Volgend weekend ga ik mijn vlucht maar eens boeken. Het begint dan alweer aardig dichtbij te komen. Eigenlijk kan ik niet wachten tot het vertrek. Het zijn weliswaar maar goed 11 dagen dat ik op pad ben en geen vijfenhalve week zoals in 2013. Hoe dan ook, ik heb er zin in!

Op mijn reizen interview ik ook blinden/slechtzienden (www.mensenmeteenbeperkingaanhetwoord.be).4 opmerkingen:

Anoniem zei

Gaat helemaal goed komen. Dit is alvast voorpret voor je.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Absoluut en het geeft een doel aan je dagen.

Blewbird zei

Wenen is fijn. Een goede start.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik heb er altijd al eens naartoe gewild. Ben benieuwd.