donderdag 12 februari 2015

Ik moet steeds aan München 1938 denken

Er is dus een akkoord over Oekraïne. Voor wat het waard is. De eerste geluiden zijn niet bijster hoopgevend. De gevechten tussen de pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger mogen nog vrolijk drie dagen doorgaan en over wat er daarna moet gebeuren, blijft voorlopig veel onduidelijk. Ik kan het niet helpen, maar mijn gedachten gaan dezer dagen steeds naar München 1938.


Bron afbeelding: Wikipedia

 In dat jaar en in die stad sloten nazi-Duitsland, fascistisch Italië, Groot-Brittannië en Frankrijk een overeenkomst over de toekomst van Tsjecho-Slowakije. Hitler wilde de Sudeten-Duitsers, een minderheid in dat land, 'Heim ins Reich'. Hij kreeg zijn zin. Bij terugkeer in Londen sprak de Britse premier Chamberlain de historische vergissing uit dat 'de vrede in Europa was gered'. Niet dus.

Poetin is geen Hitler. Of toch? Ook hij werpt zich op als redder van Rusland en de Russen in den vreemde. Daarnaast is Poetin niet wie hij lijkt. Wie hij is en wat hij wil, lijkt niemand volledig in te kunnen schatten. Te vertrouwen, valt hij voor geen meter. Poetin is een manipulator pur sang waar al menig boek over is geschreven.  In dat opzicht gaat hij Hitler aardig achterna.

Het is maar de vraag of het nieuwe staakt-het-vuren stand gaat houden. Zelfs als de rebellen zich ernaar schikken en Oekraïne eind 2015 inderdaad weer de controle heeft over de grens met Rusland, blijft de vraag wat moet gebeuren met die Russische minderheid. 'Er moet nog veel worden geregeld', volgens Hollande.

Wellicht dat Poetin zijn aandacht voor Oekraïne uiteindelijk verliest. De Krim heeft hij binnen, niks over gehoord in de nieuwe overeenkomst, en die rebellen? Hij zal nooit volledig zijn zin kunnen krijgen over het oosten van Oekraïne. Niet nu. Dat hoeft ook niet, want hij heeft nog veel meer gebieden waar hij zijn aandacht op kan richten/reeds richt. Bijvoorbeeld door de bevolking tegen elkaar op te stoken.

Transnistrië, de Russische minderheid in de Baltische staten, zelfs Roemenië schijnt zijn aandacht te hebben. Op Transnistrië na allemaal NAVO-landen, inderdaad. 'Dat zou hij toch nooit durven?' Hij schijnt er anders vorig jaar al mee te hebben gedreigd de genoemde landen binnen 48 uur binnen te kunnen vallen. Voorlopig doet hij het op een subtielere manier. Door te stoken in de nationale politiek. Iets waar hij in Letland al volop mee bezig is, blijkt uit het boek 'De schaduw van de grote broer' van journaliste Laura Starink. 

In dit worst case scenario is Oekraïne niet meer dan een opmaat naar meer ellende. Hoe vaak Obama en Merkel ook met hem mogen bellen en spreken/dreigen. Vandaag Oekraïne, morgen ...?

Nog geen twee jaar na München 1938 was WO II een feit. Ik zeg het maar. 

6 opmerkingen:

lebonton zei

een terechte bespiegeling, ik zie een sombere toekomst.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik ook.

knutselsmurf zei

Angela Merkel zal de Russen er graag aan herinneren dat ze er op vooruit is gegaan, sinds het ijzeren gordijn een paarhonderd kilometer naar het oosten is opgeschoven. Van Trabant naar BMW, terwijl de Russen al 10 jaar geen stap vooruit gaan.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zulke uitspraken zullen eerder nog meer kwaad bloed zetten bij Poetin.

petrus nelissen zei

Goed gezien van je. Ik gebruikte gisteren de vergelijking nog in een debat met een Putin adept. Die vond de vergelijking absurd en ongepast. Tja, ideologie kan je blind slaan.
Aan de andere kant zal Putin's rijk geen lang leven beschoren zijn. Teveel repressie en te weinig hervormingen voor economische ontwikkeling. Als het westen stand houdt, zal diens aantrekkingskracht vanzelf zijn rijk ondermijnen. Maar misschien laat ik met deze laatste analyse meeslepen door mijn optimistische natuur.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Voorlopig steunt zo'n 80% Poetin nog voluit.