zondag 29 maart 2015

Kan iemand Guus Hiddink nog aan de praat krijgen?

Je zou maar een Oranje-fan in hart en nieren zijn. Na het WK van 2014 direct hotels in Frankrijk geboekt voor het EK van 2016. Want ja: daar gaan 'we' natuurlijk makkelijk Europees Kampioen worden. Dacht je in die mooie WK-roes.

Mooi niet dus. Nederland - Turkije eindigde gisteravond nog net niet in een blamage. Dankzij een geniale inval van Huntelaar. Zijn enige goede ingeving gedurende 96 minuten. Hoe zouden we anders vanochtend een uur vroeger wakker geworden zijn, wetende dat er helemaal geen Frankrijk 2016 komt voor Oranje?

Wees eerlijk. Iedereen focust nu op die derde plaats die we toch hebben behouden met dat ene punt, maar wat hebben we eigenlijk te zoeken in Frankrijk? Wat heeft Hiddink er nog te zoeken? 'Ik krijg de ploeg wel weer aan de praat', zei hij gisteravond na afloop. Dat probeert hij anders al een kleine negen maanden. Hij lijkt het juiste gereedschap niet te kunnen vinden.

http://bin617-02.website-voetbal.nl/sites/onsoranje.nl/files/imagecache/Nivo-slider-images/hiddink_7.jpg
Guus Hiddink tijdens de verloren match
IJsland - Nederland
Bron foto: www.onsoranje.nl

Kijk eens goed naar die blik. Wat spreekt daaruit? Berusting in de afgang. De innerlijke gedachte 'wat ben ik hier in godsnaam aan het doen'? Ontslagen, werd hij niet na die match. Ook na gisteravond blijft Hiddink zitten waar hij zit. Uit zichzelf stapt hij niet op. Hij krijgt de boel 'wel aan de praat', ondanks zijn anders zeggende gelaatsuitdrukkingen. Hij zal gisteravond niet veel vrolijker hebben gekeken.

Hiddink krijgt de ploeg wel weer aan de praat. Wanneer krijgt hij zichzelf aan de praat? Want, zoals het nu gaat, verlies je die derde plaats alsnog. Turkije uit in september. In een heksenketel. Met zo'n labiel elftal. Wie je er ook inzet. Nee Guus, dat kun je vergeten zolang je zelf niet weet wat te doen.

6 opmerkingen:

petrus nelissen zei

Moet je niet wat constructiever reageren?

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Had je Jack van Gelder zaterdagavond moeten horen!

Anoniem zei

De enigen die hij aan de praat krijgt vooralsnog zijn de critici. Al lang trouwens. Da's toch wel weer een constante prestatie.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ja, daar is hij een kei in.

Ad Arma zei

Kijkend naar die wedstrijd tegen Turkije, dat mentaal duidelijk surplus leek te hebben, en daarna de wedstrijd van de jongere garde aangevuld met ouwe rotten tegen het toekomst-team van Spanje viel mij op dat er enerzijds nog flink potentieel is en dat geeft zeker hoop; de jonge spelers zie je zichtbaar groeien nu.
Anderzijds is er iets aan de hand met het omgaan met spanning..
Zo gauw ze mogen gaan aanvallen en de druk er in zetten richting tegenstander zie je dat er een geweldige kracht in dit team schuilt. Een deel van de vertraging zit hem misschien in het benodigde meehelpen in de achterhoede, de verdediging?
Guus is een bedachtzame jongen, zeker ook in de omgang met pers, gepokt en gemazeld. Maar je hoeft maar één keer naar hem te kijken om te weten dat het een gevoelige en empathische kerel is. Gis ook in zijn kijk op voetbal. Altijd nog wel een joker in de mouw. Luister ook naar de spelers.
Er komt iets aan. Het is altijd spannend, zo hoort dat ook bij voetbal. Nederland is niet superieur, maar met al dat groeiend potentieel een team maken, dat kan Guus wel.
Tussen de komende tegenstanders zitten er een paar die het Nederland flink lastig kunnen gaan maken. Laat Guus die klus nu maar klaren. Geef ze vertrouwen, dat is, denk ik, de crux.
Ga Guus niet en ga het Team niet boven op de kop zitten, dan vertraag en forceer je de boel maar: aanvuren is het enige dat helpt !!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Mooie analyse Ad. Het is te hopen voor Guus dat hij de tijd krijgt van de pers en de KNVB.