donderdag 9 april 2015

Waar zijn de waarden van de PvdA gebleven?

Er dreigt oproer binnen de PvdA aan de vooravond van het partijcongres hoorde ik vanochtend in het NOS radionieuws van 08:00 uur. Eindelijk! Waar bleef het zolang? De PvdA is toch al jaren de PvdA niet meer. Niet meer de partij die voor de zwakkeren in samenleving opkomt. Zomaar drie voorbeelden daarvan.

https://therealshowstopper.files.wordpress.com/2012/11/pvdaalmoes.jpg

Het is momenteel een zootje met het persoonsgebonden budget (pgb) sinds de SVB de salarissen van de pgb-hulpen moet uitbetalen (ingegaan in januari dit jaar). Maatregel van staatssecretaris Van Rijn. Niet goed doordacht. De hulpen krijgen hun salaris niet en komen in financiële moeilijkheden. Mensen met een beperking dreigen hun noodzakelijke hulp daardoor te verliezen. Wat doet Van Rijn? Hij zegt dat hij de problemen erkent, maar geeft verder niet thuis.

De financiële sector dan. Dat de top van ABN AMRO uiteindelijk heeft afgezien van de bonus van een ton valt niet te danken aan een krachtdadig optreden van minister Dijsselbloem. Het was de maatschappelijke verontwaardiging die de top deed besluiten ervan af te zien. Net zoals die top kon beweren dat ze er formeel recht op had, kan Dijsselbloem zeggen dat hij formeel die beloning niet kon tegenhouden. Akkoord, maar als het niet formeel kan, kun je het altijd informeel proberen. Dat geldt ook voor de bonussen bij ING. Dijsselbloem moet gewoon een keiharde opstelling aannemen: zint het je niet dat je hier in Nederland niet genoeg kunt verdienen? Ga dan lekker naar het buitenland! Er zijn Nederlanders genoeg die voor het huidige salarisniveau een bank willen besturen. Ik teken ervoor.

Ten slotte de PvdA en de sekswerkers. Sekswerkers moeten normaal een bankrekening kunnen openen, want het zijn ZZP'ers met een inkomen en ze betalen belasting. Aldus de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Dit naar aanleiding van de problemen die belangenvereniging PROUD had om een bankrekening bij Triodos te opernen. (Triodos beriep zich onder andere op morele gronden. Bankiers en morele gronden? Laat me niet lachen!). Goed voorstel van die fractie. Echter, tegelijkertijd werkt ze samen met de CU aan een wetsvoorstel om het werk van sekswerkers danig te bemoeilijken. Klanten moeten namelijk worden aangepakt, vinden PvdA en CU. Als ze weet hebben van gedwongen prostitutie. Dit is een andere discussie die ik al vaker hier ter plekke heb gevoerd. Wat ik nu wil zeggen: dan kun je straks als sekswerker wellicht dankzij de PvdA normaal een bankrekening openen, maar dan heb je dankzij diezelfde PvdA weer minder inkomsten of moet je zelfs ondergronds je werk doen. Van de regen in de drup of eigenlijk meer van de drup in de regen.

Het komt op deze manier nooit goed met de PvdA. De kiezer herkent zich met recht niet meer in de schipperende partij. De oplossing? Terug naar de oude waarden. Dan bedoel ik niet het schijnheilig vieren van 1 mei. De tijden zijn inderdaad veranderd en hoeveel werknemers en arbeiders nog belang hechten aan die eerste mei? Belangrijker is het consequent opkomen voor je eigen idealen en waarden. Ook als dat betekent dat je Rutte het lachen vaker moet ontnemen.   


2 opmerkingen:

petrus nelissen zei

Inderdaad. De PvdA is al een hele tijd geleden vervreemd van zijn achterban.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Iedereen weet het behalve zijzelf.