vrijdag 15 mei 2015

Gesprekken op reis

Ik ben weer thuis sinds gisteren. Hoe het mij is vergaan tijdens mijn reis kun je perfect nalezen op www.mensenmeteenbeperkingaanhetwoord.be/reis-2015 Dat ga ik hier niet allemaal herkauwen. Ik wil het wel hebben over het onderwerp gesprekken op reis.


                                         Landschap onderweg van Ljubljana naar
                                         BoedapestWie onderweg is, komt nog weleens iemand tegen. Bovenstaande foto is genomen tijdens een treinrit van acht uur. Als je dan iemand hebt om mee te converseren, is dat aardig. Dat zat er in de trein niet in. Ik moest het hebben van de busritten en toevallige ontmoetingen in de steden waar ik verbleef. 

Zo ontmoette ik in de bus van Wenen naar Ljubljana een van oorsprong Servische die in Ljubljana woont en werkt. We hadden het over leven op de Balkan en zij gaf mij enkele tips die mij veel transportgeld bespaarden in die stad. Kijk, daar kom je verder mee. 

In Boedapest raakte ik in gesprek met een student Internationale betrekkingen. Hij bleek zeer geïnteresseerd en op de hoogte van de Belgische politiek. Of de Walen en de Vlamingen alweer goede vriendjes waren, vroeg hij. Ik antwoordde dat dat nooit zal gebeuren. Ik informeerde op mijn beurt naar de actuele Hongaarse politiek. Hij bleek geen fan van premier Orban, maar keurde niet alles af wat zijn regering besluit. De beslissing om historische gebouwen een opknapbeurt te geven, vond hij bijvoorbeeld goed met het oog op het toerisme. 'Hongarije heeft geen grondstoffen, dus moeten we het voornamelijk van het toerisme hebben.'

Ook in Boedapest, wachtend op de bus voor een terugrit naar Wenen, maakte ik ten slotte kennis met een jonge gast uit Azerbeidzjan. Ik dacht eerst dat hij een Indiër was. Dat zeiden wel meer mensen volgens hem. Hij was bezig aan een halve wereldreis vanuit Azerbeidzjan naar Wenen om daar hun deelnemer aan Eurovision Song te supporteren. Dan heb je nog eens iets voor je land over! Ik ken zijn land eigenlijk alleen om het conflict rondom Nagorno Karabach. 'Is er nog steeds oorlog', vroeg ik? Hij keek verschrikt. 'Nee, geen oorlog. Spanningen zullen er altijd zijn, maar we willen in vrede leven.' 

Zo neem je op je reis en passant ook de wereldpolitiek nog even door.
                                      

9 opmerkingen:

lebonton zei

in welke taal kon je daar uit de voeten?

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

In Wenen natuurlijk Duits. Met de Sloveense en de Hongaar Engels. De knul uit Azerbeidzjan sprak dan weer Engels, dan weer Frans.

Blewbird zei

Ziet uit als een geslaagde reis. Mooie reportage. Ik was 'vroeger' een aantal keren in Wenen, vond het wel een prettige stad. Hoe ga je je bevindingen verwerken en gebruiken?

petrus nelissen zei

Rijke ervaringen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Blewbird: in iedere stad heb ik mensen met een beperking geïnterviewd. Die interviews komen binnenkort op mijn site.
@Petrus: van reizen, doe je altijd nieuwe inzichten op.

Anoniem zei

Tijd goed besteed begrijp ik. Wie reist kan veel verhalen..

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zo is het. Je maakt meestal wel wat mee onderweg.

Marjelle zei

Mooi die toevallige ontmoetingen op weg naar volgende bestemmingen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ja, en ze gebeuren altijd wel.