maandag 8 juni 2015

Klinkt goed: Europees correspondent

Ik wil het opnieuw hebben over mijn plan om na mijn intermezzo als communicatiemedewerker in Rotterdam meer te gaan reizen als journalist. En op die manier ook mijn brood te gaan verdienen. De benaming voor die activiteit heb ik al: Europees correspondent. Het is zoals altijd natuurlijk wel makkelijker gezegd dan gedaan.

Nog even afgezien van de concurrentie en mijn beperking is de grootste actuele uitdaging de vraag hoe je je gaat profileren om mensen ermee bekend te laten worden. Die ene pagina op mijn site Mensen met een beperking aan het woord gaat het niet voor elkaar krijgen om opdrachten binnen te halen. Dat wist ik vooraf al, maar iets is beter dan niets. Je moet ergens beginnen.

De volgende stap zal een volwaardige website moeten worden. Nu heb ik al drie websites bij twee verschillende providers. De site Grenspassage doek ik sowieso op. Het is zoals bekend niet geworden wat ik ervan verwachtte. Dan houd ik nog steeds twee websites bij twee verschillende providers over. Ze hebben beide hun technische voor- en nadelen.

Ik werk liever met een CMS dan met Wordpress. Juist op Grenspassage dat via Wordpress is opgebouwd, heb ik dan weer een nieuwsflash functie die ik niet zie bij het CMS dat ik gebruik. Het zal er misschien best zijn, maar het gebruik van dat CMS is op basis van zelfredzaamheid. Zoals bekend, ben ik digitaal geen held.

Deze week hoop ik alvast de knoop te kunnen doorhakken bij welke provider ik een nieuwe website ga onderbrengen. De domeinnaam heb ik al in gedachten. Ook de lay-out zit al grotendeels in mijn hoofd. Net als wat de site moet gaan bieden.

Political Map of Central Europe

Ik wil me als Europees correspondent vooral gaan richten op elf landen: Polen, de drie Baltische  republieken, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Kroatië en Slovenië. Nu gebeurt er in Slovenië en Slowakije niet om de haverklap iets spannends, maar de landen zijn interessant genoeg om in de gaten te houden. Slowakije sowieso, want het is in de tweede helft van 2016 EU-voorzitter.

Mijn aandacht zal vooral uitgaan naar politieke en economische ontwikkelingen in die landen. Omdat ik daar nu eenmaal het meeste kaas van heb gegeten. En omdat met deze onderwerpen het lezerspubliek het meest te interesseren gaat zijn. Dat lezerspubliek is divers. Ik richt mij op ondernemers en iedereen die ambtshalve of anderszins met regelmaat in die contreien verkeert.

Ik kan natuurlijk niet continu in dat gebied op reis zijn. Veel artikelen op de site zullen dan ook dankzij externe nieuwsbronnen het licht zien. Voorlopig schrijf en publiceer ik alles zelf, maar als de site eenmaal loopt en mensen blijken een bescheiden financiële bijdrage te willen betalen voor de content (ik kan niet van de wind leven), is het zeker mijn bedoeling om bijvoorbeeld gastbijdragen te publiceren.

Ik geef toe: ik ben flink aan het dagdromen. In de kern zie ik wel mogelijkheden. Er wordt in de Vlaamse en Nederlandse media bar weinig over die landen gepubliceerd. Terwijl er van alles gebeurt. En denk aan hun geografische ligging! Dat gebied blijft een spanningsveld de komende jaren!

Ik wil tegen half augustus een volledig operationele site online hebben. Dus met alle toeters en bellen die ik in gedachten heb. Stay tuned voor het vervolg! 

Ten slotte: ja, ik wil ook nog wel eens terug naar Stockholm. Al is het maar om een artikeltje te schrijven over Eurovision 2016. De boog kan ook journalistiek gezien niet altijd gespannen staan.

4 opmerkingen:

lebonton zei

wat 'spanningsveld' betreft heb je volkomen gelijk. er is een schat aan achtergrondinformatie op politiek, cultureel, economisch en maatschappelijk gebied te ontsluiten. er zijn slechtere dagdromen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Nu zorgen dat het niet bij dagdromen blijft :-).

Anoniem zei

Aan plannen geen gebrek.
Business plannetje al gemaakt?

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Heb ik een hekel aan. Ik heb wel in mijn hoofd hoe ik er geld aan wil verdienen.