zaterdag 13 juni 2015

Moet Mein Kampf verboden blijven?

Ik ben begonnen te lezen in een boek dat eigenlijk niet mag worden gelezen. Zo is het bepaald door de regeringen in Nederland, België en Duitsland na WO II. Het is dus nergens te koop, maar via de Nederlandse Wikipedia kom je makkelijk bij een Nederlandse vertaling van een Amerikaanse versie. In de VS is het boek wel vrij verkrijgbaar. Ik heb het over Mein Kampf.

http://www.independent.co.uk/incoming/article7679193.ece/alternates/w620/v2-pg-36-mein-kampf-ap.jpg

Waarom wil ik in godsnaam zo'n boek lezen? Niet, omdat ik ook maar 0,00000001% sympathie zou hebben voor Hitler of het nazisme. Ik heb genoeg over WO II gelezen en gezien om te weten wat voor gruwelijkheden Hitler op zijn geweten heeft. Maar, dat zijn allemaal de interpretaties van anderen over Hitler. Ik wilde nu wel eens weten wat hij in 1923/1924 precies heeft neergepend in de gevangenis en waarom dat anno 2015 nog steeds als staatsgevaarlijk wordt beschouwd.

Velen zeggen dat het boek in feite onleesbaar is. Een geweldig auteur zou Hitler niet zijn geweest. Ik kan die stelling na 90 pagina's ten volle onderschrijven. Hij gebruikt ellenlange zinnen en zijn betoog valt zonder de nodige historische kennis over het Habsburgse Rijk eind 19e/begin 20e eeuw totaal niet te volgen.

In die eerste 90 pagina's krijg je een indruk van zijn jeugd. Toen al ontwikkelde hij een extreem nationalistische visie. De haat ten opzichte van Joden, marxisten en sociaaldemocraten, die hij voor het gemak maar even op één hoop gooit, ontstond tijdens zijn jaren in Wenen voor het uitbreken van WO I.

In feite heb ik nog niets gelezen wat mij steil achterover deed slaan. Zijn gedachtegang is die van iemand met wel een zeer nauwe tunnelvisie. Hij redeneert hardop over de noodzaak van een sterke staat en het verslaan van het marxisme. Want, het marxisme zal de aarde ten gronde doen gaan. Hij analyseert waarom het Habsburgse Rijk op zijn laatste benen loopt. Dat de Joden volgens Hitler daarin een belangrijk aandeel hebben, mag niet verwonderen. Wonderlijk is wel dat wat hij de Habsburgse parlementariërs en heersers verwijt, tot het uiterste vast blijven houden aan hun macht waardoor het Rijk in elkaar zou storten, hij zelf 30 jaar later ook precies zo zou doen. Kennelijk was hij die wijze les toen even vergeten.

Ik heb nog meer dan 800 bladzijden te gaan. Ik stel mezelf geen deadline. Het is geen plezante literatuur. Om terug te komen op de vraag of het boek verboden moet blijven? Ik denk het niet. Daar zijn verschillende praktische redenen voor.

Ten eerste kun je het toch wel lezen, als je het per se wilt. Ten tweede loopt het copyright dat de deelstaat Beieren heeft eind dit jaar af. In principe mag dan iedereen die dat wil het boek alsnog uitgeven. Dan kun je het beter gecontroleerd doen dan dat allerlei vage rechts-extremistische clubjes het gaan doen.

Ja maar Johan, is dat niet juist het gevaar? Dat allerlei lieden met nazistische sympathieën het boek gaan lezen en de ideeën opnieuw in de praktijk brengen? Sorry jongens, maar dat gebeurt al. Die nazistische clubjes weten ook hun weg te vinden op internet. Ik vraag me trouwens af hoe gemotiveerd die zijn om 886 pagina's te lezen van hun geliefde leider waar af en toe geen doorkomen aan is. Het gevaar dat juist dit boek hen nog verder radicaliseert, is dus niet groot in mijn ogen. Ze zijn namelijk al genoeg geradicaliseerd. 

Ik zou zeggen: publiceer eind dit jaar een uitgave van Mein Kampf met de nodige historische noten en een grondige analyse, zodat wie zich in het geschrift van Hitler wil verdiepen dat zonder problemen kan doen. Het schijnt dat een Duits instituut dat van plan is, wat de Duitse regering dan weer niet zint. Las ik bij de BBC. Eens moet je als Duitsland toch in het reine komen met het nazi-verleden. Een eeuwig verbod op een slecht geschreven boek helpt daarbij niet.  Een verbod dat toch al niet meer te handhaven valt.    

13 opmerkingen:

lebonton zei

wie een boek verbiedt verhindert de gedachten niet. niet verbieden. dan kunnen we wel aan de gang blijven.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zo denk ik er ook over Ton.

Anoniem zei

zou je mein Kampf ooit kunnen lezen zonder achteraf wetenschap?

en wat zou je leven als je er onbevangen in gaat. Zou het je verbazen of zou je je verwonderen, of het slikken als zoete koek.

Misschien moet ik het zelf ook maar eens proberen.

Bij de betere boekhandel verkrijgbaar waarschijnlijk, of juist niet?

Marjelle zei

Eens Johan, niet verbieden.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

@Wies: het was te koop bij Amazon, maar na protesten bieden zij het ook niet meer aan. Toch maar even googlen dus.
@Marjelle: zijn we het eens :-).

Anoniem zei

Hitler is dus nog niet verslagen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Nu nog niet. Wie weet over een eeuw.

knutselsmurf zei

Goed werk ! Stel je voor dat de Duitsers de oorlog gewonnen hadden, dan moest je het nu misschien lezen voor je eindexamen. Als je klaar bent, krijgen we dan een lijstje met bladzijdenummers waar iets interessants staat ?
Ik weet er nog een paar : de Bijbel, de Koran, het TTIP verdrag, de participatiewet....

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

De Bijbel heb ik al gelezen. Kan ik je niet aanraden.

Anoniem zei

Uiteindelijk leert je moeder je denken en praten. Dat moet toch genoeg zijn.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik snap deze opmerking niet.

Anoniem zei


Excuses, ik bedacht dat hij wel in een bijzonder haatdragende omgeving opgegroeid moet zijn. Al wordt zijn karakter ook wel teruggeleid naar de verschrikkingen van de groote oorlog. Succes met het lezen van het boek. Is daar ooit iemand met "succes" doorheen gekomen?

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Uit wat hij over zijn vader en moeder zegt, maak ik geen haatdragende omgeving op. Zijn geschiedenisleraar was nationalistisch. Dat heeft hij tot in het absurde doorgetrokken. Rond pagina 110 wordt het echt onmogelijk om hem nog te volgen, maar ik ga door.