vrijdag 1 januari 2016

De eer voor de eerste vrijdag van de maand clip in 2016 gaat naar ...

Ik wens al mijn bezoekers een goed, gezond en geslaagd 2016. 1 Januari valt dit jaar toevallig op een vrijdag, dus ik kan jullie al gelijk op de eerste dag van 2016 voorstellen aan de band die dit jaar op iedere eerste vrijdag van de maand een song ten gehore zal brengen. Een song van een album dat 20 jaar geleden, 1996, verscheen.

Ik kreeg aardig wat kandidaten doorgespeeld. Blewbird suggereerde als vanouds Sonic Youth. Ik heb het nog gecheckt, maar ik heb geen cd van de band uit 1996 ontdekt. Jammer, want ze hadden anders zeker kans gemaakt. Een volger op Twitter kwam met een heel lijstje albums waaronder Murder Ballads van Nick Cave. Prima album en zijn enige wereldhit met Kylie Minogue staat erop. Moet ik jullie tien maanden lang met moord en doodslag confronteren? En de laatste twee maanden van het jaar dan? Diezelfde volger suggereerde ook nog Adventures in hi-fi van R.E.M. Op zich een goede plaat, maar je kon er toch al een beetje aan af horen dat de band over zijn hoogtepunt heen was. Bovendien wil ik ook niet het verwijt krijgen dat ik tegen december mensen in een depressie heb gestort vanwege de muziek. De Spice Girls bleken in 1996 hun eerste album te hebben uitgebracht en overwegen daarom zelfs dit jaar een soort van reünie. Gewogen en te licht bevonden.

Wie is het dan wel geworden? De band die ik al van het begin af aan in mijn hoofd had, dEUS. Hun tweede album In a bar under the sea bleek niet zomaar een cruciale tweede plaat. Het album heeft referenties naar Captain Beefheart, Bruce Springsteen en Charles Mingus (zie Wikipedia). Bovendien nam mede-oprichter van de band Stef Kamil Carlens nog wel deel aan de opname ervan, maar ging hij al niet meer mee op tournee. Carlens richtte zich op zijn solowerk met eerst Moondog Jr. en later Zita Swoon.

Ondanks deze personele aderlating kon dEUS de verkregen populariteit na de eerste cd Worst case scenario uit 1994 verder door trekken. Anno 2016 bestaat de band van zanger en frontman Tom Barman nog steeds, na nog meer personele wisselingen. Dit jaar zouden de heren zelfs weer de studio induiken voor nieuw werk. Dan is een jaar lang In a bar under the sea een mooie opwarmer.

Dit is de complete tracklist van het album.
 1. "I Don't Mind Whatever Happens"
 2. "Fell Off the Floor, Man"
 3. "Opening Night"
 4. "Theme from Turnpike"
 5. "Little Arithmetics"
 6. "Gimme the Heat"
 7. "Serpentine"
 8. "A Shocking Lack Thereof"
 9. "Supermarketsong"
 10. "Memory of a Festival"
 11. "Guilty Pleasures"
 12. "Nine Threads"
 13. "Disappointed in the Sun"
 14. "For The Roses"
 15. "Wake Me Up Before I Sleep"
Te veel songs voor 12 maanden. Track 1, 9 en 10 zijn kortdurende songs (< 2 minuten) die ik daarom oversla. Track 14 is mijn meest favoriete dEUS-song ever. Dan zitten we al in de maand november. Laten we beginnen bij het begin. Het up-tempo Fell off the floor man.

 


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed 2016 voor je. Klink vooralsnog als muziek in de oren allemaal. ;-)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Voor jou ook een goed 2016. De muziek gaat gewoon door.