woensdag 6 januari 2016

Teren op betaalde liefde is uit

Mijn nieuwste boek Teren op betaalde liefde is gepubliceerd. Het handelt over de wereld van de betaalde seks, bezien door de ogen van een prostituant met een beperking. Die persoon ben ik. In het boek beschrijf ik mijn eigen ervaringen met vier sekswerkers in de meer dan 27 jaar dat ik in het wereldje rondloop. Verder besteed ik aandacht aan de maatschappelijke discussie over de vraag of sekswerk nu vrijwillig gebeurt of onder dwang plaatsvindt.
Het boek gaat over seks en ja: er komt seks in voor. Wie mij een beetje kent, weet dat ik niet hou van het verbloemen van zaken. Ik noem dingen gewoon bij de naam. Ook als het om seks gaat. Of het nu SM of gewone seks betreft. Een kleine waarschuwing ... Staat het boek dan vol met seks? Nee, wie mij nog beter kent, weet dat ik graag psychologiseer. De sekspassages staan in functie van het eigenlijke verhaal over de seks. Hoe ik ertoe kwam. Wat ik erin zocht en zoek. En als belangrijkste: mijn relatie tot de personen bij wie ik het zocht en zoek.

De eerste twee hoofdstukken zijn autobiografisch. Zonder dat ik met namen ga smijten. De vier betreffende sekswerkers worden anoniem en dus discreet bij jullie geïntroduceerd. Ik vertel wel over hun achtergronden en beweegredenen, maar nooit te detaillistisch. De enige die met de billen bloot gaat, ben ikzelf. Maar ja,  een flink deel van mijn seksuele geschiedenis valt toch al te googlen.

Het derde hoofdstuk is journalistiek van opzet. Daarin besteed ik uitgebreid aandacht aan de discussie over de vermeende dwang en uitbuiting in de prostitutie. Verschillende organisaties en media strooien met percentages van wel 80%. Daar maken de tegenstanders van betaalde seks gretig gebruik van. Ik voer twee van hen op: ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers en zelfverklaard redder van sekswerkers in nood Frits Rouvoet, eveneens van CU-huize maar geen politicus. Ik had er meer kunnen noemen, ook van een andere politieke overtuiging. Gert-Jan en Frits zijn echter wel twee van de meest bezeten tegenstanders van prostitutie die veelvuldig de media halen. Dat was fijn  voor mijn research. Aan de hand van analyse van hun woorden en daden, mijn eigen indrukken als ervaringsdeskundige en het gebruik van het gezond verstand toon ik aan dat het percentage van 80% dwang nergens op slaat. En dat de motieven van deze twee tegenstanders daardoor niet zo sympathiek zijn als ze lijken.  

Net zoals bij mijn vorige boeken het geval was, is ook deze nieuwste pennenvrucht geen dikke pil. Het boek telt 66 pagina's met de nodige foto's. Ik had natuurlijk diepte-interviews kunnen afnemen, vergelijkingen met de rest van de wereld kunnen maken ... Dat is allemaal misschien voor een volgende keer. Ik beperk mij tot de situatie in Nederland en België, met een klein uitstapje naar Zweden, en mijn eigen gedachten over en ervaringen met het onderwerp. Het boek is in eerste opzet bedoeld als aanvulling op de site handicap en prostitutiebezoek en behoeft daarom ook geen dikke pil te zijn.

Je kunt het boek via verschillende kanalen verkrijgen. Op de site van Yanga, op Bol.com en het zou ook in de winkel moeten komen te liggen. Het kan enkele dagen duren voordat het boek effectief op de sites zichtbaar is! De verkoopprijs bedraagt 15 euro.

4 opmerkingen:

lebonton zei

de titel van je blogpost doet vermoeden dat e.e.a. achterhaald is.
overigens ben ik wel benieuwd naar het percentage dat je wel realistisch acht waar je 80 % niet juist noemt.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je kunt toch nog steeds op betaalde liefde moeten teren als je het actueel bedoelt? Hoe dan ook is het ook de afsluiting van een periode met enkele sekswerkers, dus in die zin achterhaald ja. Verscheidene onderzoeken tonen aan dat het hooguit 8% is.

Anoniem zei

Succes gewenst met dit boek. Nog een hoop op te rakelen over dit onderwerp zo blijkt maar weer. Groot verschil tussen 80% en 8%. Of ligt die waarheid ook in dat midden?

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

80% Is veel te hoog. Als je de sekswerkers zelf mag geloven, is 8% realistisch. Misschien stellen zij de zaken iets te rooskleurig voor. Dat kan ik niet beoordelen, want niemand heeft een precieze kijk op de zaak. Ik ook niet. Lees het boek en je snapt in elk geval waarom 80% je reinste flauwekul is.