donderdag 25 februari 2016

De wereld is naar de kloten

Ik broed al maanden, jaren op een plan B. Een alternatief voor als het in Antwerpen of Nederland niet wil lukken om een werkelijk financieel duurzaam bestaan op te bouwen. Tot nu toe zing ik het in Antwerpen wel uit, maar het is niet de bedoeling om nog eens tien jaar in mijn  huidige woonst te verblijven. Verhuizen, ligt moeilijk zolang de financiën onzeker blijven. Dan weer werk, dan weer een uitkering. Daar kan ik geen beleid op baseren. Hetzelfde geldt voor een terugkeer naar Nederland. Geen werk daar, leven van een uitkering gaat ook niet opschieten en zo kom je er niet aan een woning. Zo blijf je zitten waar je zit en rest de vraag waar dan wel in de wereld eventueel mogelijkheden liggen. Het antwoord op die vraag is niet bemoedigend. Eigenlijk nergens. De wereld is finaal naar de kloten, alleen politiek bezien al.  

Laat ik dichtbij huis beginnen. België en Nederland. De politieke situatie in België zit in een soort van status quo. De verschillende regeringen zullen hun regeertermijn tot 2019 wel volmaken, al gaat het niet van harte en verandert er in zijn geheel te weinig ten goede om het land vooruit te helpen naar een stabiele politieke situatie. Nederland is gek genoeg nog een stuk instabieler. Ik moet er niet aan denken dat er verkiezingen komen. De PVV van Geert Wilders zou nu echt wel eens de grootste partij kunnen worden. Premier Wilders zie ik niet zo snel voor me, alhoewel je niets kunt uitsluiten. Dat hij al heeft gedreigd met een volksopstand neem ik zeker niet luchtig op. Zou ik eigenlijk wel in Nederland willen leven na de volgende verkiezingen?

Wat is het alternatief? Ik heb al veel rondgereisd in Europa. Dat was voordat de vluchtelingencrisis uitbrak. In Duitsland moet je nu even niet meer zijn met alle onderhuidse spanningen vanwege die crisis. Frankrijk is al jaren een politieke zooi met een zwakke president. Scandinavië is allang niet meer het sociale paradijs dat het ooit was en ondanks de opwarming van de aarde is het er maandenlang te koud naar mijn zin. Daarom moet ik ook niet naar het oosten trekken, al zou je het daar wel een tijdje uit kunnen zingen met het in het westen gespaarde geld. Daarnaast loopt de militaire temperatuur in het oosten van Europa juist weer te veel op door onze vriend Vladimir Poetin. Griekenland? Dat komt nooit meer goed. Spanje? Portugal? Ook zorgelijke, instabiele toestanden daar. Kortom: Europa lijkt geen goed alternatief te bieden. Het continent glijdt steeds verder af in chaos.

De oceaan over dan? De VS? Met Donald Trump als mogelijke president? My god! Azië? Trekt mij niet en is verre van vrij van spanningen en conflicten . Australië? Kom je daar überhaupt op goed geluk binnen? Het antwoord is nee en ook de Australiërs gaan zich militair roeren ten opzichte van China. Over de toestand in het Midden-Oosten en de impact die dat heeft op de rest van de wereld hoef ik jullie niets te vertellen.

Noem mij een continent waar je zonder veel problemen/gevaren een nieuw bestaan zou kunnen opbouwen. Dat is er niet. In een geglobaliseerde wereld zijn ook de problemen en gevaren geglobaliseerd. Het enige alternatief zou nog een eilandje in een oceaan zijn, maar ja: dan zit ik weer met het probleem van de toegankelijkheid.

Conclusie: een realisatie van plan B waar dan ook is ver weg. Afgezien van financiële en praktische obstakels komt dat mede doordat de wereld politiek bezien naar de kloten is. Misschien moet ik mij definitief maar niet meer druk maken over mijn toekomst.6 opmerkingen:

Anoniem zei

het continent en ik, enerzijds en anderzijds het eilandje in de oceaan en ik. Als ik daar een gemiddelde van neem, is je vraag enigszins realistisch te noemen

knutselsmurf zei

Je kan je ook opgeven als proefpersoon voor een enkele reis naar Mars. ( met het risico dat je niet aankomt ). Of je doet hetzelfde als 99% van de aardbewoners : je probeert er het beste van de maken op de plek waar je bent.

Geert Wilders mag dan Hitler 2.0 zijn, ook Hitler is nooit aan een meerderheid gekomen. Een staatsgreep plegen kun je ook als je niet verder komt dan 1%, maar het lijkt er niet op dat de top van de politie of het leger nu zo achter Geert Wilders aanlopen, en dag nog is Nederland veel te klein voor een staatsgreep. Binnen 1 1/2 uur hebben de Duitsers en de Fransen hem afgezet en opgesloten.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het zijn ook gemiddelde gedachten Jan.

Hitler had inderdaad nooit een politieke meerderheid knutsel, maar op een gegeven moment liep toch praktisch heel Duitsland achter hem aan. Ik vermoed ook dat de rest van Europa geen staatsgreep zou toelaten.

petrus nelissen zei

Je makke is een baan die je enige zekerheid en toekomst biedt, de rest is politiek. Hoe die te vinden? In jouw situatie altijd moeilijk. Mijn ervaring is dat je voor een baan een netwerk nodig hebt, ouderwets gezegd vrienden en bekenden die je willen of kunnen helpen om ergens binnen te komen. Hou moed en versaag niet.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Vrienden en bekenden genoeg, maar de banen liggen niet voor het oprapen met mijn leeftijd en fysieke conditie.

marieta zei

Ongelooflijk, maar waar God is altijd geweldig. Na een aantal versies van mijn aanvraag door de bank, kreeg ik een lening door een zeer vriendelijke dame. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met haar via e-mail naar: marilinetricha@mail.ru het aanbieden van leningen € 3.000 tot € 3.000.000 aan iedereen kunnen terugbetalen met rente tegen een laag tarief van 2%, aarzel dan niet die boodschap. Dit is een perfecte werkelijkheid. Verspreid het woord aan vrienden en familie die in nood zijn.
betaling begint vijf maanden na ontvangst van uw krediet
God zegene u.