dinsdag 22 maart 2016

Dinsdag 22 maart 2016, geen typical Tuesday

De dinsdag is mijn minst favoriete dag van de week. Oké, ik gun het mezelf om uit te slapen tot 07:48 uur, maar dat is dan het enige voordeel van de dag. Er gebeurt nooit iets positiefs en de goede moed en energie van de maandag zinken me dan normaal alweer in de schoenen. Op zo'n dag rekende ik ook vandaag, totdat ik traditiegetrouw na het checken van de mailboxen de site van de Gazet van Antwerpen bezocht.http://cfvod.kaltura.com/p/1467261/sp/146726100/thumbnail/entry_id/1_1nrf3mre/version/100001/acv/181/width/568/height/350

Explosies op luchthaven Zaventem was het breaking news om 08:30 uur. Dan weet je al gelijk twee dingen: IS heeft toegeslagen en de komende uren is het één grote chaos en paniek. Op de plek zelf natuurlijk en in/op de (sociale) media.

Normaal gesproken luister ik nooit naar de Belgische Radio 1. Ik zette die nu wel als eerste op, maar werd er niet veel wijzer van. Ja, er waren explosies geweest, doden en gewonden. Veel meer wist men voor 09:00 uur niet te vertellen. Daarom draaide men ook plaatjes. Tja, dan kunt ge net zo goed Studio Brussel opzetten. Aldus gedaan en zowat de hele werkdag aangehouden. Geregeld updates en muziek, al was die toch wel enigszins aangepast aan de normale programmering. 

We mogen blij zijn dat we in het tijdperk van de sociale media leven! Ja, er is veel gezeik en extremistisch denkgoed op Twitter, maar het blijft de snelste nieuwsbron om ontwikkelingen bij grote rampen op te volgen. Het helpt natuurlijk ook als je die zeikerds en rechtsextremisten gewoon niet volgt. De hele dag volgde ik de tweets over Brussel en zo werd al snel de omvang van de aanslagen en de impact duidelijk. Ik hoef dat hier niet te herhalen. Jullie zullen het ook op de één of andere manier hebben meegekregen.

Wat nu? In België is de politie deze avond weer woningen aan het binnenvallen. Uit heel de wereld komen reacties op de aanslagen. Ook van Donald Trump die IS wel eens gaat uitroken wanneer hij president is. De zot. Van ons eigen Geert Wilders die onder andere pleit voor minder moslims bij de bagageafhandeling. Wie moet dan het werk doen?

Psychologen, veiligheidsexperts, terrorismedeskundigen. Ze worden allen weer geraadpleegd. Zeggen dat we ons niet uit moeten laten uitspelen. Moslimvertegenwoordigers spreken afschuw uit en zeggen dat dit geen islam is. Allemaal waar, maar we horen het iedere keer na een aanslag. Na 9/11, Madrid, Londen, Parijs en Brussel.

Iedere keer opnieuw stellen we ons de vraag hoe het had kunnen worden voorkomen. Hoe we het moeten voorkomen. We sturen nog meer extra militairen en politie de straat op. Niet dat het helpt, maar ja ...

Ook ik herhaal mij, want na de aanslagen in Parijs heb ik vast iets soortgelijks getikt. Ik heb er verder geen pasklare oplossing voor en ben ervan overtuigd, helaas, dat ik op een gegeven moment weer een blog over een aanslag moet schrijven. Wanneer en waar de volgende aanslag gaat zijn, blijft koffiedik kijken.

Vandaag was in elk geval geen typical Tuesday, maar ik had het liever wel gehad. 

4 opmerkingen:

Cor Uitham zei

Het eerste teken dat er iets mis was merkte ik op FB maar daarna heb ik ook een tijdlang Twitter gevolgd en je hebt gelijk het is direct geen gewone dinsdag meer

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het is triest gesteld met de wereld Cor.

Anoniem zei

== ik gun het mezelf om uit te slapen tot 07:48 uur ==
Niet meer doen zou mijn advies zijn. Maak als het effe kan er gerust 9:00 uur van. Scheelt je (gemiddeld) een hoop ellende.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je wordt er hoe dan ook toch mee geconfronteerd.