zondag 6 maart 2016

Word ik ooit Remonstrant?

De laatste maanden  hoor je ieder weekend een opvallende radiospot van de Remonstrantse Kerk. Daarin wordt de 'Preek van de week' gepromoot. De spot sluit altijd af met 'Geloof begint bij jou' en dat je 'vriend kunt worden'. Een heel andere toon dan de rooms-katholieke kerk of de andere protestantse kerken uiten richting potentiële gelovigen. Je zou zowaar interesse gaan tonen in de Remonstranten.

De Remonstranten zijn een kleine geloofsgemeenschap die zich 400 jaar geleden afscheidde van de Calvinisten. Remonstranten vinden namelijk dat niet alles in het leven is voorbestemd, staan niet afkerig van wetenschap, accepteerden al vroeg vrouwelijke predikanten. Je zou haast zeggen dat het een vooruitstrevende religie is.

Remonstranten

Dit is de foto die afgelopen vrijdag prijkte op de homepage van de Remonstrantse Kerk. De Preek van de week van vandaag heeft namelijk als thema 'Mijn God laat vrouwen voorgaan'. Dat moet je vooral eens tegen de paus of Allah zeggen ...

De Remonstrantse Kerk is een kleine kerk met iets meer dan 40 locaties in de grote(re) Nederlandse steden en twee in Duitsland. Alhoewel ze een verleden hebben in Antwerpen, valt er hier niets meer van ze te bespeuren.

Geloof begint bij jou. Laat ik voorop stellen dat ik nog steeds niet in God geloof zoals die in de Bijbel wordt voorgesteld. Ook niet in een God die anderszins ergens hoog een paradijs bestiert. De Remonstranten zijn christenen en geloven in het verhaal van Jezus. Past ook al niet bij mij. En toch, ik vind ze wel interessant. Het is dat ik de eerstkomende jaren belangrijkere zaken aan mijn hoofd heb, anders zou ik me wel meer in ze verdiepen. En wie weet, laat ik mij dan ooit nog wel eens door ze overtuigen. Je moet ten slotte niets uitvlakken in het leven en als er één geloofsgemeenschap is die mij op voorhand in positieve zin aanspreekt, voor zover ik hun denken en handelen kan volgen, zijn het wel de Remonstranten. Ze mogen van mij in elk geval doorgaan met hun radiospots en interessante website.

Amen!

Lees meer

Website Remonstrantse Kerk
Wikipedia

2 opmerkingen:

lebonton zei

mijn broer schreef ooit in een boek 'nadenken over geloof is op zich al religieus bezig zijn'. verder onderschrijf ik kitty's opmerking op facebook.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik kan me vinden in de gedachtegang van je broer.