zaterdag 9 april 2016

Hoax van IS?

Nu er gisteren weer zes terreurverdachten zijn opgepakt in Brussel is dat nog geen reden om alle voorzichtigheid te laten varen. Hoeveel (potentiële) terroristen lopen er nog rond in Brussel en elders? Wat zijn ze eventueel nog van plan? Ik twijfel sterk aan één verhaal dat gisteren naar buitenkwam. Maandag 11 april zou er wel eens een terroristische aanslag op de Meir in Antwerpen kunnen plaatsvinden.

http://imagene.youropi.com/de-meir-winkelen-in-antwerpen-2(p:location,1046)(c:0).jpg
Bron foto: www.youropi.com 

De Meir is de drukste winkelstraat van Antwerpen. Aan  de Meir is onder andere de Stadsfeestzaal gelegen waarin dagelijks ook honderden of meer bezoekers en studenten komen kijken, winkelen of de passage tussen Hopland en  de Meir benutten. Perfecte plek voor een  zelfmoordaanslag, dat zeker. Toch twijfel ik sterk aan het bericht erover.

Een moeder van een Syrië-strijder  heeft het oorspronkelijk gepost op Facebook. Haar zoon zou haar vanuit Syrië hebben gebeld met de waarschuwing 'deze maandag niet naar de Meir of de bioscoop te gaan'. Ten eerste: IS kondigt nooit aanslagen van tevoren aan. Ten tweede: het zal IS-strijders een worst zijn wie er om het leven komt. De broers El Bakraoui of Salah Abdeslam kon het ook geen moer schelen. Staat IS het eigenlijk wel toe dat hun strijders met het thuisfront gaan bellen en dan ook nog eens zulke informatie verklappen? Lijkt me sterk. 

Wat mij betreft, is het dus een hoax, maar ik denk wel verder. Hopelijk doet de Antwerpse politie dat ook. Het zou een afleidingsmanoeuvre kunnen zijn. De politie in Antwerpen heeft nu al extra patrouilles op pad gestuurd op de Meir. Reken maar dat die maandag helemaal paraat zullen zijn. Met alle aandacht op de Meir gericht, kan IS in theorie gemakkelijker elders in de stad toeslaan. Of toch weer in Brussel? We mogen het niet uitsluiten.

Als jullie mij maandagochtend niet meer lezen op de sociale media, heb ik ongelijk gehad. Ik ben die dag even na achten namelijk al in de Stadsfeestzaal. Meld ik mij wel gewoon die ochtend had ik voorlopig dus gelijk. Voorlopig, want je weet het nooit met IS. Daarom blijft waakzaamheid geboden, altijd en overal. Ja, ook bij jullie in Nederland beste Nederlandse lezers!    

8 opmerkingen: