vrijdag 29 juli 2016

Het kan ook en het moet ook

Er is enige reden om met optimisme uit te kijken naar de nieuwe reeks Zomergasten die zondagavond begint. Allereerst is er de nieuwe presentator, Thomas Erdbrink. Dat ik geen fan was van Wilfried de Jong heb ik tot in den treure verkondigd. Thomas vind ik een goede journalist. Hij is vlot in zijn presentatie en heeft verstand van zaken. In ieder geval van zijn thuisbasis Iran. Of dat voldoende is om zes zondagavonden op een aangename en  zinnige wijze al pratend te vullen, moet natuurlijk eerst blijken. Hij heeft vooralsnog zeker krediet bij mij.

                                         Bron foto: www.parool.nl


Ook de gasten zijn het opblijven op voorhand waard. Meteen zondagavond trapt Dyab Abou Jahjah af. Voorman van de Arabisch-Europese Liga (AEL), van  Belgisch-Libanese afkomst en niet onomstreden in Antwerpen en Vlaanderen. Hier is men de rellen in Borgerhout in 2002 nog niet vergeten, waarbij zijn AEL Marokkaanse jongeren zou hebben opgehitst na de dood van een Marokkaan waar een autochtone buurman schuldig aan zou zijn. Abou Jahjah heeft altijd ontkend te willen hebben ophitsen en werd jaren later door de rechter van alle blaam gezuiverd. Na een aantal jaren in Libanon te hebben verbleven, is hij sinds een kleine twee jaar weer terug op Belgische bodem. Waar niet iedere Belgische politicus blij mee is. Hij heeft een boek geschreven, Pleidooi voor radicalisering, dat is uitgegeven bij De Bezige Bij. Wat ook niet zonder slag of stoot tot stand kwam. Hij zal het daarin vast ook hebben over zijn standpunten  tegenover Israël, die volgens sommigen neigen naar antisemitisme. Stof genoeg dus om over te praten en eens zien of Thomas Erdbrink kritisch genoeg gaat zijn om de keuze voor Abou Jahjah, en dan meteen als eerste gast, te rechtvaardigen. Bij de VPRO zullen ze de billen knijpen, want ook in Nederland rees veel verzet tegen zijn opwachting in Zomergasten.

                                         Bron foto: www.knack.be


Waar ik gek genoeg ook wel naar uitkijk, is het interview met Mark Rutte. Een van de slechtste premiers die we de afgelopen decennia hebben gehad wat mij betreft. Ik verdenk hem er daarom ook van om ja te hebben gezegd vanuit electoraal oogpunt. Volgend jaar immers Tweede Kamerverkiezingen. En juist daarom wel weer een potentieel interessant gesprek. Hoe gaat Rutte dit aanpakken? Charmeoffensief? Al voluit in de aanval tegen Geert Wilders? Hoe lief of juist niet gaat Erdbrink zijn tegenover Rutte?

Er zijn ook vrouwelijke gasten. De Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck en oud-politica Hedy d'Ancona. Aan haar is de titel van dit blog te danken. Ik weet niet of het waar is dat ze het te pas en te onpas bezigde, maar bij de afdeling satire van de VARA haalde men in de jaren 90 altijd één en dezelfde uitspraak van haar aan: 'Het kan ook en het moet ook.'

Het kan ook en moet ook, zeker. Als dit seizoen Zomergasten weer op een teleurstelling uitloopt, haak ik echt definitief af. Ik probeer het nog één keer met frisse moed. Stel me niet teleur Thomas!   

Geen opmerkingen: