maandag 5 september 2016

Het meest nostalgische fragment uit Zomergasten

Zomergasten 2016 zit erop. Natuurlijk viel er weer genoeg op te mopperen. Op de presentator. Thomas Erdbrink vroeg niet altijd genoeg door (Griet Op de Beeck) of zat juist onnodig te zuigen (Abou Jahjah). Vergeleken met zijn voorganger Wilfried de Jong was de gastheer van dit seizoen toch stukken aangenamer om het lang mee uit te houden. Hij mag van mij blijven.

De minst geslaagde uitzending was met Arjen Lubach. Hij bleek niet bijster interessant en ook niet veel interessants te melden te hebben. Had Mark Rutte als gast gevraagd moeten worden? De filosofie daarachter moet de VPRO nog maar eens aan de kijker uitleggen. Rutte tekende voor mij wel voor het meest nostalgische fragment uit Zomergasten. De cavia race in de Wiekentkwis van de Avro met Fred Oster. Net als het gezin Rutte keek het gezin Peters steevast naar Oster.

We spreken over meer dan 30 jaar geleden. Fred Oster, wie kent hem nog? Een schoolvoorbeeld van een quizmaster was hij eigenlijk niet. Een beetje houterig, saai overkomende man. De prijzen die hij uitdeelde daar zouden we anno 2016 hartelijk om lachen. Een buitenmodel kleurentelevisie, een strijkijzer. Voor die tijd heel wat.  Nu komen we daarvoor echt niet meer meedoen aan een spelletje op tv.

Het spektakelstuk van de Wiekentkwis was echter de cavia race op het einde. Cavia's die in een bak werden geplaatst en dan naar een deurtje moesten lopen. Elk deurtje vertegenwoordigde een bedrag in guldens. Het winnende koppel kon drie cavia's laten lopen. Het bedrag van de laatste cavia was het bedrag dat ze mee naar huis konden nemen. André van Duin was de meest populaire cavia. Maar, hij was nogal eigenwijs. Net zoals de mens. Je wist dus nooit wat je aan hem had.

Nee, ik denk niet iedere dag terug aan de Wiekentkwis.  Sterker nog, tot aan gisteravond heb ik er nooit meer aan gedacht. Maar, toen ik het terugzag, vond ik het weer een prachtig stukje televisie. Zo waren de jaren 80. Tijd voor een stukje nostalgie, mocht je het 4 september hebben gemist.

2 opmerkingen:

lebonton zei

het was in ieder geval een gezelliger tijd.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Nu niet zeggen dat vroeger alles beter was Ton.