zondag 19 maart 2017

De PvdA moet de regering in

Iedereen verwacht een moeilijke kabinetsformatie. GroenLinks wil niet met VVD en andersom. Dat maakt een kabinet VVD/CDA/D66/GL lastig. Een kabinet VVD/CDA/D66/CU is ook niet voor de hand liggend. Wat immateriële zaken betreft, liggen VVD en D66 mijlenver van CU vandaan. Pechtold zal toch zeker wel zijn beoogde wet over vrije keuze voor levensbeëindiging op de onderhandeltafel willen gooien. Onbespreekbaar voor Gert-Jan Segers en waarschijnlijk ook Buma. Er is echter nog een derde optie voor een meerderheidskabinet, al zal dat in eerste instantie veel gevloek in de linkse en CDA kerk geven: VVD/CDA/D66/PvdA.

PvdA is geminimaliseerd Johan!! Ja, dat weet ik. Maar, ze kunnen VVD/CDA/D66 wel aan een comfortabele meerderheid helpen en waarom zouden ze het niet doen?

Van D66 mag Jeroen Dijsselbloem al voorzitter van de Eurogroep blijven totdat zijn termijn erop zit. Maak Dijsselbloem gewoon weer minister van Financiën. Dan is dat formeel geen enkel punt. Doe er nog een of twee PvdA staatssecretarissen erbij en je doet recht aan de verkiezingsuitslag qua grootte van de PvdA.

Pechtold en Asscher kunnen elkaar wel vinden op veel politieke onderwerpen, als het moet. Ook de VVD heeft zich de afgelopen vier jaar gewend aan het regeren met de PvdA. Hoeveel regeringen er daarvoor niet met het CDA en de PvdA zijn geweest? Ik ben de tel kwijt. Buma zal er echt geen veto tegen uitspreken.

Wat is het voordeel voor de PvdA? Je kunt met negen zetels in de oppositie gaan zitten mokken. Veel in de melk brokkelen, zit er dan echter niet in. De PvdA is een partij van bestuurders. Altijd geweest. De partij wil invloed uitoefenen. Dat kan! En in een kabinet met VVD, CDA en D66 kan het mooi met D66 de progressieve stem van het kabinet laten weerklinken. Als je je kiezers terug wilt winnen, is het helemaal niet zo'n gek idee om te laten zien dat je wel iets kunt bereiken in de regering. En met Dijsselbloem op Financiën heb je een sleutelpositie in het kabinet. Hij gaat over de centen. Centen die de komende vier jaar uitgedeeld gaan worden. Dat heeft Mark Rutte zelf gezegd (hij moet toch een keer over de brug komen met zijn beloften).

Shoot me, maar de PvdA in  de regering zou zo'n gekke optie nog niet zijn. Al was het maar om ellenlange regeringsonderhandelingen te voorkomen. En recht doen aan de verkiezingsuitslag? Drie winnaars zitten in de regering. Dat wilde de kiezer en de kiezer zit ook niet te wachten op een ideologisch vechtkabinet of een te religieus kabinet.

Ik zou de optie toch maar eens overwegen, als ik Rutte en Asscher was.  

17 opmerkingen:

Cor Uitham zei

mag van mij ook....maar het gebeurt waarschijnlijk niet. We kunnen ook een actie starten'Dijsselbloem moet blijven'!!!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Waarschijnlijk is het niet Cor, maar je moet ook niets uitsluiten. Ik zie Dijsselbloem niet solo als een soort externe zaakminister aanblijven.

Anoniem zei

een poppetjesverhaal dat niet over beleid gaat. De kans is groter dat de EU haar beleid gaat wijzigen in Griekenland. Voor Portugal is dat al het geval. Duitsland heeft in september verkiezingen, Schulz is voor een breuk met het neoliberalisme. Dan komt het eerder beter uit dat Dijsselbloem binnenkort opstapt als voorzitter van de Eurogroep.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Als de EU inderdaad haar beleid zou veranderen, juich ik dat alleen maar toe.

Anoniem zei

vandaag in het AD, Dijsselbloem mag blijven tot aan de definitieve afloop van zijn huidige functie van minister van Financiejen. Een Slowaak wordt getipt als zijn opvolger

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat weten we dan alvast ook weer en aangezien het wel eens een lange formatie zou kunnen worden ...

Anoniem zei

een beetje flauw, je hangt meer aan Dijsselbloem dan aan het wijzigen van het EU beleid, zo lijkt het

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Helemaal niet. EU-beleid moet drastisch worden gewijzigd, maar dat zie ik niet 1 2 3 gebeuren. Net zomin als de totstandkoming van een nieuwe regering.

Anoniem zei

Laat ik het dan anders zeggen: je geeft Rutte en Asscher wel een optie om eea te overwegen, je geeft Dijsselbloem niet de optie te overwegen om zo snel mogelijk op te stappen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Nee, al was het maar omdat hij dat formeel ook niet kan doen. Zolang hij demissionair minister is, behartigt hij de Nederlandse belangen in de Eurozone waar hij toevallig ook nog eens voorzitter van is.

Anoniem zei

ik denk dat je me wel begrijpt, maar ik doe een laatste poging: In je oorspronkelijke tekst bepleit je het aanblijven van Dijsselbloem tot minstens zijn geplande aftreden volgend jaar door een nieuw kabinet om hem heen te laten bouwen. Je offert niet alleen de Grieken op maar ook het nederlandse volk. En jezelf, want je zegt te vinden dat jij een andere EU politiek wilt dan Dijsselbloem de laatste vier jaar heeft uitgedragen, waarom wil je hem dan nog langer dan noodzakelijk als voorzitter van de Eurogroep?

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het gaat mij niet om de persoon Dijsselbloem. De vraagstelling in mijn blog is hoe formeer je zo snel mogelijk een nieuwe regering, wetende dat zowel met GroenLinks als met ChristenUnie het een lastige zaak wordt. Dan kom je uit bij de PvdA waarvan niet ik zeg dat Dijsselbloem gerust zijn werk mag afmaken, maar Alexander Pechtold. Zo staat het ook opgeschreven. En ja, dat zou een pak sneller formeren zijn. Een nieuwe voorzitter van de Eurogroep gaat trouwens heus niet zomaar de Grieken te hulp schieten. Ook hij voelt de hete adem van Duitsland in de nek. Einde discussie.

Anoniem zei

vergeef me het negeren van jouw beslissing einde discussie, maar er zijn denk ik nieuwe feiten: Dijsselbloem wordt in mijn ogen volledig onterecht aan de paal genageld door Spanje, Italieje en Portugal, door Costa zelfs van Portugal die ik erg hoog heb. De EU heeft haast, gaat haar beleid binnenkort wijzigen, ik weet niet in welke richting, maar het lijkt dat alle mogelijke richtingen gebaat zijn met het snelle vertrek van Dijsselbloem, woordvoerder van het oude beleid van de EU

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Gelet op die reacties op zijn uitspraken in de Duitse pers is zijn positie er niet beter op geworden. B lijf ik toch bij mijn bedenking in hoeverre Duitsland bereid is de teugels te laten vieren. Zeker met Bondsdag verkiezingen op komst dit najaar.

Annette Lemaire zei

Had zo gehoopt op de SP....

Annette Lemaire zei

Het is gelukt!

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik had niet veel fiducie in de SP.