zondag 12 maart 2017

Links/rechts

Een bekend gezegde luidt dat je geen geweten hebt als je op je 18e niet links denkt. En niet verstandig denkend bent als je op je 40e nog steeds links denkt. Ik ben nogal eigenzinnig. Bij mij is het precies andersom gegaan.

In 4 of 5 HAVO, ik mocht nog niet stemmen, kregen we met geschiedenis inzicht in de Nederlandse staatsinrichting. De geschiedenisleraar peilde de politieke voorkeur van zijn leerlingen. Wat zou je stemmen, als je mocht stemmen? Een leerling opteerde voor Loesje, die toen meededen. 'Dat is toch geen serieuze partij Ronald.' Hij was not amused met het antwoord. Ik vond Ed Nijpels wel een toffe peer en antwoordde dus VVD.

Nee, ik heb nooit VVD gestemd. Ik begon in de jaren 90 met D66. Hans van Mierlo. Ik heb toen zelfs even  met de gedachte gespeeld me bij de jonge Democraten aan te sluiten. Maar mijn levenswandel was toen al van dien aard, dat het mij niet slim leek daarmee de politiek in te gaan (LOL).

Daarna werd ik linkser en stemde ik GroenLinks. Tijdperk Femke Halsema. Helaas bleef het grote electorale succes onder haar uit en stapte ze op. Jolande Sap bleek geen geweldige opvolgster en ik haakte af. Bij de laatste verkiezingen kwam ik uit op de Partij voor de Dieren.

Hun visie op economie en klimaat sprak mij aan. We zullen anders moeten gaan omgaan met de planeet, willen we de aarde niet om zeep helpen met onze continue drang naar economische groei. In 2013 ben ik heel veel onderweg geweest met de bus voor Mensen met een beperking aan het woord. Als je dan uren in files staat door werkverkeer en talloze trucks die van A naar B reizen in het kader van nog meer economische groei, begrijp je het standpunt van Marianne Thieme steeds beter.

Is de Partij voor de Dieren dan een strikt linkse partij? Nee, niet helemaal. Wat Europa en defensie betreft, vind ik ze duidelijk meer rechts dan links. Is dat goed? Ja, uiteindelijk wel. Links/rechts denken, is hetzelfde als zwart-wit denken. Ieder politiek onderwerp vraagt zijn eigen overdenking. De ene keer kom je uit op links, de andere keer bij rechts.

Neem nu die hele heisa rondom de diplomatieke rel met Turkije. Ik ben voor een rechtse aanpak wat antwoord betreft. De Turken duidelijk maken dat Nederland niet met zich laat sollen. Aan de andere kant ben ik ook nog steeds links genoeg om te beseffen dat je de Turken niet helemaal het gevoel moet geven dat je ze buitensluit. Dat zou de situatie alleen maar verergeren.

Het Nederlands-Turkse conflict zal de stembusgang zeker gaan beïnvloeden. Goed voor rechtse partijen als VVD, PVV en CDA. Links zal ook een ferm antwoord moeten formuleren om niet als slapjanussen te worden weggezet (wat je allemaal niet voorbij ziet komen op Twitter ...).

We zullen zien hoe het eindigt. Ik heb al gestemd. Beetje links, beetje rechts. Weer Marianne Thieme. Voor degenen die strikt links willen blijven (geintje, moet kunnen jongens ...).       

2 opmerkingen:

bert deben zei

niet enkel de stemmers veranderen doorheen de jaren, maar ook partijen zelf - links en rechts zijn kastjes geworden waarvan de inhoud heel anders is dan vroeger ook al naargelang of die partijen regeren of in de oppositie zitten en daar ligt het probleem van de zwevende kiezer - alles is middenmoot geworden, enkel de populisten hebben (spijtig genoeg) nog een echt gezicht (tot ze aan de macht zijn ...)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dat is een goede analyse Bert.